Dagens mat

Dagens rätt i restaurangen Örngottet:
Fläsknoisette med bearnaisesås och grillad potatis/ klyftpotatis
image38
OUTCH!
asså WOW! Idag var det mumma-mat!!!
Bea-såsen har ja sett fram emot sedan förra torsdagen! och den uppfyllde alla mina förväntningar!! <3
Skolans b-sås är den godaste!! Man måste tillochmed käka den med sked!!
Fläsknoisetten var ovanligt god för att vara skol-kött! :O
Och klyftpotatisarna var supergoda även fast de var lite bleka..!

Lugnt det godaste jag ätit i skolan!
(åt kanske lite för mycket b-sås, mått illa hela kvällen, + att middag var oxfilé-pizza me b-sås)

Jag ger dagens mat:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

(måste gå och göra lite sit ups ;)     )
// Smör och salt- Sara

En tredjedel Extra

Nu har jag tuggat på en tredjedel av ett Extra i ett par timmar, mer mat kommer jag väl inte få på ett tag, oh no:(. Muunis och Saris har dem andra delarna, undra om deras fortfarande är goda=P.

nu är det 25 min kvar....jag kommer hungra ihjääääääääl!

Istället för att lyssna på intressanta fakta om månens ej existerande atmosfär drömmer jag om saker jag skulle vilja äta.......

24 min kvar=D

ZzzZzzz

En halvtimma kvar...ta mig härifrån. Jag är hungrig.

B-Brownie


Gooodaste brownien hittar ni i Gallerian i American Cookies. Jag svär ni måste prova, man får med vaniljglass på också :O  oh snap spring dit!

 här hittar ni mästerverket!!


Jag ger den: +++++

Peace out stay fresh, vi ses i skolan ;)

/ mArabou-mUna

Kurdiska dolma

För ca. 7 personer

½ dl olja
1 dl dill
1 dl persilja (hackad)
1 tsk citron(syra)
1 tsk gurkmeja, svartpeppar och vitpeppar
1 tsk basilika
1 msk salt
1 msk tomatpuré
½ liter vatten
7 dl ris
800gr (2burkar) vindruvsblad


Gör såhär:
*Först och främst, häll lite kall vatten i en skål och lägg i riset. Och detta ska stå ett tag och bli "mjukt"(dusriset). *Samtidigt häller man oljan i kastrullen och fräser den hackade löken.
 *Efter detta häller man i vattnet och resten av ingredienserna, man blandar ihop dem. Även det "mjuka" riset skall hällas i. Man rör i hop allt. Man tar bort kastrullen direkt från spisen (det får ej koka.)
*Ta en matsked av blandningen och bred ut det på bladet. Sedan efter viker man den ordentligt, och lägger i botten av en ny kastrull. Fortsätt så- (man stoppar dom vikta bladen på varann.
*Koka på spisen.

                                   Tilllägg:
För att dolmen skall få mer smak kan man ha skivad potatis och tomat i kastrullen.

                                    Servering:
Efter ca. 30 minuter på spisen serveras det med mjukt bröd!

image35
//Risifrutti-Roshna!

Spaghetti och köttfärsås

Idag har jag, som en äkta gourmand, lagat mat åt min familj. Spaghettin blev Al dente, yes, jag jobbade hårt på det. Min hemliga ingridiens i köttfärsåsen var morötter. Okej, det kanske inte var så hemligt när jag tänker efter :) Gott blev det i alla fall.

Kommer inte få smaka av den utsökta skolmaten imorgon eftersom jag är LEDIG då! Istället kommer det nog bli någon slags färdigrätt om jag inte tar min inre gourmand till fånga och lagar till något smarrigt.

Ha det så bra alla Blackans Gourmander! God afton.

//Lax-Lisa

GOURMANDERNA!

Gourmanderna vad händer?!
Varför skriver ni inte?
Är det här verkligen riktiga gourmander... hmm..
Jag känner mig tveksam...

image34
Varför leker ni den till höger?!  när ni verkar va vänster!...

/Styrelsen

Matsedel vecka 48

Veckans matsedel Restaurang Örngottet

Måndag       
Lantbiff med ratatouille och basmatiris             Ratatouillle(?) ska vi käka en disneyfigur? :O
Vegetarisk lantbiff med dito        

Tisdag       
Panerad fiskfilé med remouladsås och potatis           
Trädgårdsmästargryta med potatis

Onsdag       
Spaghetti med köttfärssås
Vegetarisk dito

Torsdag       
Chicken McNuggets med sweetchili och basmatiris
Sesam nuggets med dito

Fredag       
Fläsknoisette med bearnaisesås och grillad potatis             Åhhh jag <3 BEA-SÅS
Selleribiffar med dito


*Maträtten innehåller griskött
Med reservation för eventuella ändringar

Gourmand

Gourmand:

"En gourmand är en person som uppskattar att äta god mat i stora mängder. Just mängden mat skiljer gourmanden från gourmeten. En gourmand är en storätare"
Kända gourmander:
Jan Stenbeck
image30
Kung Adolf Fredrik
image31
Elvis Presley THE KING! <3
image32
Blackans gourmander
image33


Dagens mat

Dagens rätt i restaurangen Örngottet:
Spansk fiskgryta med aioli och saffransris
image29
Riset var helt okej, inte för klumpigt eller så - det var bra! Men det hade ju varit bättre om det fanns något mumsigt att käka till... Fiskgrytan hade en underlig smak.. den smakade lite sött på något sätt! Själva fisken är okej, det är nog nån sorts sjötunga! Det är bra grejjer, den kan iofs vara liute mosig ibland... men det är 1000000000 grr bättre än Torskblock!!!!! Om man inte ville ha fiskgryta kunde man få gammla Wallenbergare.. :S

Bra att man fick frukt, mandarin!

Jag ger maten:
+

(åhh Frukosten <3)
//Smör-Sara

Möte

Jag har fått som uppgift att dokumentera våra möten i bilder så därför kommer bilder från dagens styrelsemöte!



                                  




Såå fina bilder på den söta styrelsen!

Sammanfattning av styrelsemöte 19/11

På styrelsemötet idag så gick vi igenom följande:

* Vi ska prata med Silverstolpe om var vi kan ha våra möten, antagligen ska vi prata med honom imorgon eftermiddag

* Vi bestämde första mötets Tema, som vi kommer hålla hemligt tills det blir dags :)

* Vi fördelade arbetsuppgifter. Vi har nu en informatör, insamlare, fotograf, kontaktperson, 2 tröjmakare och 2 sekreterare. Vi ska presentera dem lite mer senare (när vi har tagit snygga bilder).

Vi hörs!

 /Gourmandernas styrelse


FRUKOST!

Välkomna att käka Frulle me oss i matsalen imorron klockan 8.00!!

Puss Smör-Sara

KladdiZ

Jag har ett tips till alla er som inte alltid orkar ställa er och baka en Kladdkaka!
Två gånger så har vi köpt Frödinges kladdkaka, den är ganska liten.. Men enooormt KLADDIG! :O
och sådär lite krispig på ovansidan!
Det gör inget att den är liten, man blir faktiskt ganska mätt ändå, för att det är som att äta smält choklad!!
Kladdkaka
(Servera med 40% grädde!!!- ett måste)

Jag ger den:
++++

//Smör-Sara

Dagens mat

Dagens rätt i restaurangen Örngottet:
Wallenbergare med ärtor och potatismos

image18
Wallenbergaren har en god smak, den är godare än vanliga "skolbiffar".. Men den är en aning för tjock..Efter ett tag vart man lite illamående av den, då kunde man bara gnaga på de brända kanterna.
Potatismoset var OK, jag är ingen lover av p-mos!.. men de va iallafall ej pulvermos!
Ärtor, nej tack.

Jag ger maten idag:
++

//Smör Sara

Licence to Grill

Jag tänkte rekommendera ett matlagningsprogram som heter Licence to Grill. Det går på Tv4 varje söndagskväll och brukar vara väldigt inspirerande.

 

image17

 

 

Robert Rainford är kocken som står i sin trädgård och förbereder middagen varje lördag. Såklart blir det grillat! Men det bästa i det här programmet är inte själva matlagningen (som i och för sig är ganska underhållande) utan "Rob's" små kommentarer om maten: Man får se honom (i slowmotion) säga saker som: "It's gonna be good!" och "It's gonna be sexy!" Och ett "Whoh!"-liknande ljud. Det är det bästa! Jag säger bara: Se på Licence to Grill - you won't regret it!

 

/Lax-Lisa


Spette!!!

Okej pojkar och flickor och alla gourmander!
Nu har det hänt något stort! Vi har idag blivit med klassblogg!
Så skynda er att gå in på den nya fina bloggen!
Självklart så älskar vi fortfarande den här bloggen men på den andra kan vi skriva om vad ni vill!
Om ni vill logga in så är mailen [email protected]! Och lösenordet är en hemlis, det får ni fråga grundarna av bloggen, Johanna och Sara om!
Så kom igen vi vill ha MÅNGA blogg inlägg!

Socker Sara

Hemmakväll med...MAT

Finns det något skönare än en riktig fettokväll i soffan? Chips, godis, popcorn, choklad, läsk - bara socker och fett helt enkelt!

Nu hade jag till förvåning tänkt att skippa dessa saker och jag höll på att lyckas tills... Min broder ropar Malin vill du ha popcorn? Då kan man bara inte säga nej! Sedan kommer som en lite följd fråga: Vill du ha godis med? Går inte att motstå.

Så nu har jag satt i mig både popcorn och godis. Bra för magen(fettet)! Bra för humöret(sockret)!

Love, Malin(någotnamn?)

Snabb lunch

Idag hade jag bara en lektion sen stod jag och marmeland-Madde på gymnasiemässan, så jag missade lunchen i skolan.. Men som tur var så slank jag in på donken i Vällingby emellan för att köpa 2 cheesisar och en vatten. men "drikmaskinen" var trasig!! :@ så jag fick ta de där himla cheesburgarna och lägg i fickan och käka utan dryck!! :O
Bara för det hade jag en "lök-andedräkt" typ hela dagen...
USELT MCDONALDS!
image16
Jag ger er ett :
-
Medans jag ger de lagom svettiga hamburgarna:
+++

(Jag är döhungrig.......!!)

Gourmanderna jag saknade er idag! <3
// Smör-Sara ;)

Café 60

Hejsan hoppasan alla Gourmander!

Jag tänkte bara lägga upp bilder på våran härliga lunch idag!
Som de sanna gourmander vi är åkte vi in till café 60 och avnjöt en delikat lunch.

 Parma focaccia

 Pasta sallad

 Smörgås

Jak starkt rekomedera focaccian! Av mig får den ++++!
Jag kan tyvärr inte säga så mycket om det andra eftersom att jag inte åt det men det ser väldigt gott ut! Tycker ni inte det?

Hoppas nu att alla Gourmander har en riktigt trevlig kväll nu och ät nu tills ni sprängs!

Söta hälsningar från Socker Sara


Lussebullar & varm choklad med grädde

Det bästa sakerna med julen måste vara stämmningen, maten och skidorna. När det är härligt kallt och mörkt ute. Sitta inne i värmen, under en filt och mysa med lussebullar och pepparkakor. Tända ljus, lite Grey's, och toppen på det, varm choklad med grädde! Eller bara bärs och after ski för de lite mer uttråkade-inte-sitta-hemma-typerna. Jag tror ändå att jag föredrar det första på en onsdag..


Efter en lång och kall promenad i eftermiddags så beslutade jag mig för att investera i att köpa två olika lussebullssorter.
Först de ökända saffransgifflarna från Pågen, 20kr och sedan Skogaholmslussekatter med russin för 20 kr. Skogaholmslussebullar som för övrigt blev årets Lussekatt 06!
Båda två är starkt rekomenderade för de som inte orkar baka egna eller kommer försent för att köpa färska (som jag gjorde)! När jag kom hem vispade jag grädde och gjorde iordning varm choklad, alltså en riktig dundermellis som är billigare och funkar minst lika bra som en fika på ginos. Det bästa är att man kan ta i flera omgångar och kan se dräggiga ut utan att behöva oroa sig för att någon snygg hunk skulle komma förbi just då man har grädde överallt.  
                        
image10                                                                               image11 

Sen vill jag ge ett sista tips nu när det snart är helg. Käka på Ramusgrillen, ralles på Brommplan nykter som onykter. Det spelar ingen roll om klockan är 1 på dagen eller 3 på natten, maten är alltid god. Dock föredrar jag en burger på natten, den smakar konstigt nog mycket godare!

image12

Slagga gö, dröm om mat!
Peace, J.


Familjepizza från Bambi Pizzeria

Idag när jag kom från skolan möttes jag av en något kall Vesuvio från Bambi Pizzeria i Nälsta.  Den var minst sagt STOR! Dessutom hade ingen ätit av den så hela familjepizzan var min och som den gourmand man är så åt jag lite mindre än halva (kom ihåg att den var STOR!). Jag vet inte vad mina kära föräldrar tänkte när dem beställde en Vesuvio, inte direkt den godaste pizzan men men. Jag åt med god aptit och den var helt OK. Jag kan av tidigare erfarnhet berätta att deras kebabpizza är fantastico! Så oss gourmander i mellan, välj kebabpizzan hos Bambi!
image6Såhär fin var den inte!

Jag ger dagens pizza

++


(En timme senare fyllde jag på med kyckling och klyftpotatis som var betydligt godare)


Love to all "gourmander" out there=)


Marmelad-Madde


SENSATION!! Sa(h)ara Swing diet metoden

Jag bara måååste berätta för er om min alldeles speciella metod!:


Titta hit alla ni som vill bli av med de där extra kilon eller om du vill ha en snärtigare figur!

( Jag vill pålysa att det här är något unikt, något ni aldrig tidigare beskådat, håll i hatten för nu kommer metoden som kommer förändra världen och din kropp)

MATEN:

Frukost:
När du vaknar, och annars brukar ta en rejäl "nyttig" frukost, förträng då det begäret. Ta istället en/två knäckebröds mackor med ett tjockt lager smör på (helst Bregott) ta sedan och klicka på lite Keso, för en godare smak krydda då med Aromat-krydda. För er som inte gillar detta eller tröttnar på det ta då sovmorgon den tiden.

Lunch:
Nu är det lunch tid och dags för att äta igen. Om du går i skolan eller få mat på arbetsplatsen välj då "kolhyrat-bomben", alltså välj tex. ris eller pasta (fyll en hel tallrik) salta, ta en macka (spelar ingen roll om den är hård eller mjuk, det viktiga är att den är rikt bredd med smör)
Ät nu detta i en relativt långsam fart.

Mellanmål:
När du nu kommer hem från skolan / arbetsplatsen ta nu då något behändigt! Någon slags snabbmat, tex: En Gorbys, Billys lasagne, Grandiosa minipizza. osv..

Middag:
Laga någonting du älskar att äta, tänk inte på alla dessa kalorier, fetter, transfetter osv.. Laga det som faller dig in och äta dig riktigt mätt

Kvällsmaten: (VIKTIGAST!)
Här kan du välja mellan några alternativ, eller ta alla:
- En påse chips/popcorn/saltapinnar
-4-5 varma mackor
- 1 påse av ditt favorit godis
eller liknande
Sedan du har valt en/alla av dessa alternativ kommer vi till det viktigaste målet
Bananaspliten!!
Varje kväll innan någon/ några timmar innan du går och sussar, ta då BANANASPLITTEN!
Gör såhär: (1 port)
Ta en halvliter vaniljglass
1 Banan
(Maränger)
Hemgjord chokladsås (1 och en fjärde dels dl Socker respektive Kakao, 1 dl vatten och ½ till en hel förpackning vispgrädde.)

Ät och njut!


Dryck:
Det är viktigt att dricka mkt vatten, ett alternativ är kolsyrat vatten. Men du kan även dricka jucie.

Motion:
I där här metoden kommer även motionen in, men alla ni där som inte hinner gå på gym, se hit!
I Sahara swing dieten ingår 2 moment:
1. Shaket
2. Stimulansen

Shaket:
Shaket är ett slags "skak". Du gör såhär gör "joggingmoves" med underkroppen. (Sätt ena foten framför den andre, och vicka på underkroppen, det viktiga är att du står STILL) Man kan även förklara det som en stillastående dans, typ som Cha-cha fast stillastående.

Stimulansen:
Sätt händerna under midjan (på "bilringen/valken/ratten" över rumpan. Massera nu huden med kraft. Med denna övning mjukar du upp kroppen och får det att kännas som om det "döda fettet" får liv igen!

Shaket görs så ofta som möjligt. För att andra inte ska tro att man har blivit helt knäpp så gör det hemma. Ett tillfälle då du kan passa på är tex. när du borstar tänderna. Och gärna efter du har ätit något, då skakar du lixom bort/dit fettet dit du vill ha det.

Stimulansen görs 5-10 min varje morgon och kväll.

Om du känner att den här motionen inte är någon utmaning för dig, gå då så mycket som du kan, och ha gärna med dig en god vän på dina "prommisar"

För att uppnå bästa resultat:
Sov så mycket du kan
Välj god mat
Ät en bananasplit på kvällskvisten
Gör den dagliga motionen
Och var glad! =)

// miss Smör-Sara

Solens mat!

Nyss såg jag ett fantastiskt matprogram på SVT det heter Solens mat.
Det är ett matprogram där en man följer maten och traditionerna för mat i Italien! Många goda recept!
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=18936
image3Den här torsdagen  har Bo Hagström sökt sig till kökets hjältinnor.

Solens mat sänds på SVT1 Torsdagar klockan 20.00
image4

Jag ger Solens mat:
 ++++

//SaruZ

Information

För att förklara lite mer om vad Gourmanderna är och vad vi gör så kommer här en liten förklaring till hur föreningen fungerar:

Mötena:
Vi träffas, det är ännu inte bestämt hur ofta, och då tar alla med sig någonting man tillagat hemma. Du får för det mesta bestämma själv vad du ska ta med dig, om vi inte har något speciellt Tema. Du kan baka kakor och bullar eller varför inte göra en god smoothie. Tänk på att det ska räcka till många!

På mötena utvärderar vi maten vi äter. Vi utser den bästa bakelsen/maträtten/drickan varje gång och det vinnande receptet samlas in och kan eventuellt i framtiden ges ut i en SamlingsReceptBok. Så glöm inte ta med ditt recept! Det spelar ingen roll om det är ditt eget eller ett taget recept. En annan viktig anledning till att ta med receptet är att om någon Gourmand är allergisk måste vi kunna se vad maträtten innehåller. Så, ännu en gång, glöm inte receptet!

Vi Gourmander uppmuntrar er till att vara kreativa. Varför inte samlas några medlemmar kvällen innan ett möte och hitta på ett recept? Var inte rädda för att misslyckas, det spelar ingen roll om det är oätligt - ni har i alla fall försökt (och säkert haft roligt också).

Inträdesprov:

Om en kompis till dig vill bli medlem i Gourmanderna så måste den personen göra ett inträdesprov. Det är bara Gourmandernas ordförande (Ö. Sara och S. Lisa) som vet om vad inträdesprovet innebär. Det går inte att bara ta med sig en kompis till ett möte, det måste ha sagts till i förväg till ordföranden så att vi kan ordna med förberedelser. Men alla är välkomna till Gormanderna!

Recept:
Om man vill kan man lägga upp ett recept på bloggen. Det kan vara ett recept som man har kommit på själv eller en gammal favorit som man vill dela med sig av, det spelar ingen roll. Man kan signera sitt recept så man vet vem som har lagt upp det.

Utvärdering av matprogram:
Om du ser ett bra eller dåligt TV-program om mat som du bara måste berätta om så kan du göra det här på bloggen. Det behöver inte handla om maten, det kan handla om allt runtomkring också. Huvudsaken är att du delar med dig!

Utvärdering av mat:
Du kan utvärdera maten som du äter i skolan, ute, hemma och på andra ställen och dela med dig till bloggen, om du känner för det. Om du vill tipsa om en restaurang som är jättebra eller vill ha tips om nya maträtter du kan laga hemma (eller be mamma och pappa) så kan du fråga här på bloggen.

Bloggen:
Bloggens främsta uppgift är att informera. Det är här på bloggen du får reda på när nästa möte inträffar. Här kommer också finnas information om vi har något speciellt Tema eller om du ska tänka på någonting speciellt.

Ha det bra, ät god mat, och glöm inte att du är en av Gourmanderna!

Bullar


image2


Min kära syster och jag har precis bakat smaskiga kanelbullar. Blev riktigt goda!
Av mig så får dom ++++

//Sasan

Matsedel v. 49

Vecka 47 A 19 - 23 november 2007

Veckans matsedel Restaurang Örngottet


Måndag
  
Wallenbergare med ärtor och potatismos
Greenburgare med dito


Tisdag
  
Spansk fiskgryta med aioli och saffransris
Vegetarisk dito


Onsdag

Dansk sjömansbiff med inlagd gurka
Vegetarisk dito


Torsdag

Tortiglione med broccoli och ädelostsås


Fredag

Pytt i panna* med rödbetor
Vegetarisk dito


*Maträtten innehåller griskött
 Med reservation för eventuella ändringar


Välkommen till vår nya BLOGG!

Det är ett sant nöje att ha er här!

Vi är några typer från Blackebergsgymnasium som har startat en förening!
Om man skall beskriva den helt kort så är det en "mat-förening" ;


* Vi kommer att utvärdera maten vi äter hemma, ute, i skolan och så vidare..
* Vi kommer även laga mat och baka, och bjuda varandra på den.
* Vi kommer ha möten när vi analyserar och diskuterar... mat/dryck/efterrätter
* Vi kommer lägga ut våra favorit recept.
* Vi kommer utvärdera matprogram.
* Vi kommer visa vår skolas matsedel (Örngottet)
* Vi kommer göra egna recept
* Och vi kommer HA SKOJ!

Om någon vill bli medlem kontakta [email protected]
så får du gå igenom ett inträdesprov!

Hej hopp LEVERPASTEJ!

RSS 2.0