v.2

Detta kommer serveras när vi kommer tillbaka från lov:
Veckans Matsedel Restaurang Örngottet

Måndag       
Kycklinggryta med mango chutney och ris
Quorngryta med dito        

Tisdag       
Inbakad flundrafilé med tartarsås och kokt potatis     <3  Tartarsås
Ostgratinerad zucchini med potatis

Onsdag       
Wallenbergare med potatismos och lingon     kan de inte göra dem lite tunnare?
Greenburgare med dito

Torsdag       
Pytt i panna* med rödbetor       får inte vi det jämt? :O
Vegetarisk pytt med dito

Fredag       
Spaghetti med köttfärssås        mums!
Spaghetti med vegetarisk sås

*Maträtten innehåller griskött
Med reservation för eventuella ändringar

28 December

Idag tar jag som ordförande upp några händelser från ett sammanträde av ett gäng Gourmander. Jag har en hel del goda nyheter, och kanske en del mindre bra...
Ett sammanträde mellan:
Sara Ö
Sara S
Madde
Muna
Malin S
(Malin R)
image51
image52
image53
image54

Vi var i Kista centrum för att ha det lite trevlig, med mat och skratt

Jag låter mig presentera en ny GOURMAND: MALIN ROSENBERG
(Sedan några dagar efter vår Gourmand-idé så har Malin velat bli en Gourmand, men vi sade till henne att vänta tills "intagningsprovet" , men eftersom nästan ingen är på på att ha möte om bl.a. det så tog jag som ordförande saken i egna händer.)

Drag om Malin:
Malin har en dragningskraft till gourmanderna
Man behöver inte vara "storvuxen" för att vara en gourmand
Hon ääälskar CHOKLAD

Intagningsprovet:
Malin åt nästan upp en stor tallrik med ENORMT krämig pasta, gräddsås me kyckling och svamp. Men som sagt i min och Maddes blogg så kan man INTE sätta sin tillit till FORNO ROMANO, så hon fick istället käka en trekulig glass(cookie, trippelchoklad, vanlij) efter denna krmiga pasta.
Hon gjorde detta i 5 Gourmanders närvaro
image49

Härmed skall Malin Rosenberg behandlas som en av oss!!

KISTA´s mat är mumma!

Jag, madde och Muna tog en Kebabtallrik med pommes frites
Malin. S och Sara. S tog någon va jag vill kalla ynka Tacotallrik (typ 10 nachos, köttfärs, ost å gucamole)
Malin. R åt som sagt krämig pasta me kyckling sås

Det var verkligen mumma, jag åt min k-tallrik stor del av Maddes, delar av Malins pasta och delade en marängswiss med Muna.
Blev lite illamående.. fick kurera mig hela natten, med rensade vatten, men man är väl en gormand!
image50
(gick nog upp 13 kg!!)


Jag har funderingar (lägg märke till funderingar) på att alla Gourmander skall genomgå ett intagningsprov, för att vi alla skall ha samma förutsättningar..

..detta kommer diskuteras med styrlesen.

jul jul strålande jul

vad händer med bloggen? vad händer med mötena? jaja, nu är det jullov och vi kan inte göra något åt det FÖRUTOM att plannera och komma på idéer och inte vilka idéer som hellst, utan SMARTA idéer =)

så jullov - julen - julafton - mat - gourmand!

för vad passar inte en gourmand bättre än julen?
HA - det kunde ni inte svara på va?

nepp, skepp, lepp

maten ska vi äta
och inte mäta
julen den gör gott
för maten vi då fått
detta rimm nu går åt skogen
men jag är kanske inte så mogen - men väldigt trogen
jag känner att jag har ett mål
som med mängder mat och kål
ska föra vidare våran kultur
med kamp och struktur
för att varva fler folk
utan att använda mig utav en dolk

tack och hej leverpastej!

bondkakor <3

åh... jag måste verkligen tipsa er om en så himlans god kaka som vi här hemma brukar baka till julen... denna lilla kaka är bondkakan - super god! c´est supér!
de är extra goda om man äter dem direkt från frysen - mums fillibaba!
The image ?http://hem.passagen.se/olle-bull/OmGardtjarn-bonde.JPG? cannot be displayed, because it contains errors.- E + http://www.expressen.se/polopoly_fs/1.388322!defaultImage/244123853.jpg- choklad = http://www.pilefood.se/bildbank/gille/bilder/3_kakor/hup_16000_bondkaka.jpg
lägger in receptet senare

Möte

Styrelse möte på Tisdag efter skolan??

v. 51

Veckans Matsedel Restaurang Örngottet

Måndag       
Spaghetti med skinksås*
Vegetarisk dito

Tisdag       
Sprödbakad fiskfilé med kall currysås och potatis
Vegetarisk surprise

Onsdag       
Jultomtegryta med ris ris à la Rudolf
Vegetarisk dito

Torsdag       
Varmkorv* med bröd och bostongurka
Soyakorv med dito

Fredag       
Piroger, juice
Vegetarisk dito

*Maträtten innehåller griskött
Med reservation för eventuella ändringar

                                                         
Image

KRISMÖTE!

Gourmanderna det är dags för ett KRISMÖTE!!!       - innan Fredag!

image48

Förslag om när...?

CURARE!

image46Imorron är det dags!!!
VOLLEYBOLL för hela slanten!


Spelare:
Sara
Lisa
Sophie (om hennes handled håller)
Schönmeyr
Helena
Filip
Leo
Hawzhen


KOM IGEN NU HEJARKLACKEN!!! Vi vill ha PEPP PEPP PEPP!!

"Vi ska vinna vi skall ta dem vi ska göra köttfärs av dem"
image47

Släng er i väggen "soporna", "bonde söker fru", "Ronaldmcdonald-folket", "Playboy mansion" å allt va ni heter!!!

//Smör-Sara!
(IMORRON TAR JAG AV MIG TANDSTÄLLNINGEN!!)


För oss som älskar mat

http://hemkopkampanj.ys.se/jul/

Dagens mat

Dagens rätt i restaurangen Örngottet:
Krav-godkänd maträtt: Köttbullar, potatis, lingon, Janssons frestelse, rödbetssallad ( + "buffé")
image45
Köttbullarna: Jag tog de inte ... Alltså efter att ha läst några artiklar från kvällstigningarna, bl.a. http://www.expressen.se/mat/1.655988             så har jag tänkt om vad de gäller köttbullar, (hemmagjorda går lysande)  för några år sedan var min enda mat köttbullar å mackisar.. men det suget har försvunnit (lyllos mamma)
Makaronerna: Var de stuvade eller bara sönderkokta??
Jansons frestelse: Var var den?
Röbetssallad: Vart var den?
Buffén: VART VAR DEN??

Jag ger dagens mat:
-

Örngottet imorron måste ni skärpa er!!

//
Smör- Sara

Matsedel v. 50

Veckans matsedel Restaurang Örngottet
Julvecka

Måndag
Krav-godkänd maträtt: Köttbullar, potatis, lingon, Janssons frestelse, rödbetssallad             

Tisdag       
Kallrökt lax, gravad lax, inkokt lax, citronpepparlax, potatis, hovmästarsås   
           
Onsdag       
Revbensspjäll, rostbiff, potatis och sås, äppelmos, ägghalvor, kyckling
Morotsbiff på majsbädd   
           
Torsdag
Risgrynsgröt, saftsås, julskinka, kalkonbröst, kokt potatis   
           
Fredag       
Julkorv, prinskorv, m m, potatis
Vegetariska korvar med dito   
           
           
Alla dagar finns en buffé med:

Hushållssylta
Salami
Kalvsylta
Pastej
Inlagd sill
Senapssill
Janssons frestelse

Ostar

Cheddar
Julost
Cantadou

Alla dagar finns en salladbuffé med:

Mimosasallad
Potatis
Rödbetssallad
Rödkål
Crabfishsallad
m.m.

Curare

Några söta små elever i klass Sp1e och i Privik NV ska vara med i curare, utklädda till kockar, för att stödja vår fina förening Gourmanderna och för att göra lite reklam. Så nu får alla gourmander stödja laget genom att heja och komma på några bra hejarramsor :)

Förslag:
Ni ska vinna
Ni ska ta dom
Ni ska göra KETCHUP av dom
(man kan byta ut ketchup mot någon annan maträtt :P)

/Styrelsen

Cheeseburger SUPREME!

image44
Vi har en ny cheesis på Donken! SUPREEEME!
Den innehåller:
Bröd
Kött ?
Ost
Sallad
Jalapeno
vit sås
och röd sås

Ni bara MÅSTE smaka denna smakrika nyhet, ett lyft på menyn! Det är inte menlös, utan snarare me lite klös (haha dåligt rim..) Fast inget slår en vanlig svettig cheesis som man tar upp från fickan när man är i hurry... ;)

SMAKA MERA!

Jalapeno kyss // Smör Sara

Stadgarna

Nu ligger stadgarna (förhoppningsvis) i Silfverstolpes händer!
SNART HAR VI EN OFFICIELL FÖRENING!!
image43

//Styrelsen


Gourmandernas stadgar

Föreningen Gourmandernas stadgar

I Blackebergs Gymnasium


§ 1 Gourmanderna har till ändamål att laga mat/baka tillsammans och att dela kulinariska upplevelser genom att ta med maträtter/bakverk hemifrån.


§ 2 Vem som helst kan bli medlem i Gourmanderna, förutsatt att det är en elev som går i Blackebergs Gymnasium.


§ 3 Föreningen har som ståndpunkt att ha möten en gång i månaden. På dessa möten samlas hela föreningen.


§ 4

a)      Föreningens angelägenheter tas om hand av en styrelse bestående av en ordförande, vice ordförande, sekreterare, informatör och en kassaansvarig.

b)      Val av styrelse äger rum på det första ordinarie mötet för varje läsår.

c)      Styrelsen sammanträder när en styrelsemedlem tycker att det krävs

d)      Vid styrelsemöte förs protokoll av sekreteraren

e)      Styrelsen har en lista över föreningens medlemmar
f)        Styrelsen bestämmer tid och dag för Gourmand-möten, samlar in recept och bestämmer ett tema för mötena.


§ 5 Kallelse till möte ska sändas minst en vecka i förväg. Om styrelsen bestämmer eller minst fem föreningsmedlemmar vill kan ordföranden kalla till ett extra möte.


§ 6 Vid möte äger varje medlem en röst vid röstning. Vid lika röstning gäller ordförandens röst som utslagröst.


§ 7 Man kan när som helst välja att gå ur Gourmanderna.


§ 8 I föreningens arkiv förvaras:

a)      stadgarna

b)      styrelsemötens protokoll

c)      föreningsmötens protokoll

d)      medlemsregister, uppgifter om namn, klass, och e-mailadress



Detta är ett förslag på stadgarna. Vad säger ni?

Chicken tasty / Big Tasty

image40

Alltså jag måste bara säga att jag ÄLSKAR McDonalds!!!!!!!!

I dag har jag valt att inrikta mig på Chicken Tasty och Big Tasty.
Chicken Tasty:
Marmelad-Madde jag kommer ihåg din debut... heh
Första gången du åt någonting annat än en lilla menyn/Happy Meal.... (lägg märke till att de va typ ett år sen)
Din första hambis var en Chicken Tasty ;)
haha
Då i början, då var den god... sedan blev kycklingen lite halv skum....
Asså såsen och kombinationen i en Chicken tasty eeeeeee perfekt!!!
MUMMA!
image42
image41
Big Tasty:
Om du är sugen på nå mer mättande, så skall du ta en Big Tasty.
Den har en rökig smak och en burgare på 150 gr!
Fast den går ner på 3 röda!
Man kan bli lite för rökig efter en Big tasty (illamående av all röksmak) men de gör inget


Snart kommer fler McDonalds tips!

/Smör-Sara

lussebullar!

Nu till första advent så tyckte jag att det passade med ett recept på lussebullar!


image39


Ingredienser:
50 g jäst

100 g smör

0,5 l mjölk

250 g kesella, lätt

2 paket saffran

2 dl strösocker

1,7 l vetemjöl

1,5 dl russin

0,5 tsk salt

Bakplåtspapper

Pensling:

2 st ägg


Tillagning:

Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).

2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.



socker-sara


RSS 2.0